Tip: wat als je fietsketting er plotseling af loopt!?
15 november 2016 
0 min. leestijd

Tip: wat als je fietsketting er plotseling af loopt!?

Help! M’n fietsketting loopt eraf!

Stel… Je rijdt de belangrijkste race van het jaar, bent lekker onderweg en krijgt een enorme kick van alle andere triatleten die je aan het inhalen bent. Maar dan…

Je schakelt echt hélémaal verkeerd en voordat je het weet loopt je ketting er ineens af. Je stapt gefrustreerd af, gedachten als “daar gaat m’n podium!” schieten door je hoofd en je bent op weg om je handen eens flink in de kettingolie te dopen. Niet doen!

Zonder vieze handen je fietsketting er weer op leggen

Wist je dat je zonder je handen vies te maken al fietsend je ketting er weer netjes op kunt proberen te leggen? Loopt je ketting er nl. aan de buitenzijde van het buitenblad af, blijf dan voorzichtig doortrappen en schakel met de voorderailleur naar het binnenblad. De ketting gaat dan vanzelf mee en je kunt weer voort.

Omgekeerd kan natuurlijk ook gebeuren. Loopt de ketting er aan de binnenzijde van het binnenblad af, schakel dan naar het buitenblad en de ketting gaat vanzelf mee. Let wel op! Geef niet teveel druk op de pedalen als de ketting er nog af ligt. Hiermee zou je nl. de derailleur kunnen verbuigen of de tandjes van het kettingblad beschadigen en is doorrijden waarschijnlijk sowieso niet meer mogelijk.

Kijk voor meer tips in het Blog van Triathloncoach.nl

Over de schrijver
Ik ben Boudewijn Leunissen, gediplomeerd triathlon coach en tevens de trotse eigenaar van Triathloncoach.nl. Naast het begeleiden van duur- en breedtesporters van alle leeftijden en niveaus ben ik zelf ook nog steeds hobbymatig actief in een van de uitdagendste duursporten van Nederland: de triathlon. Ik ben 46 jaar oud, gelukkig getrouwd met Romy en pappa van Anne en Sjoerd, twee hele lieve adoptiekindjes uit Hongarije. Samen wonen we in het mooiste en meest zuidelijkste dorpje van Nederland, Eijsden. Als coach is het mijn missie om zowel de fanatieke als recreatieve duursporter duurzaam te begeleiden bij het behalen van zijn sportief doel, hem ondanks een druk (sociaal) leven optimaal plezier te laten beleven aan het beoefenen van zijn sport en daarbij ook nog gezondheidswinst te laten behalen. Kortom..., een fittere, gezondere en blije wereld! Mijn kernwaarden zijn betrouwbaar, realistisch en geduldig. Dat is waar ik als online sport- en leefstijlcoach voor sta en dat is dan ook wat je van mij terug mag verwachten. Wil jij ook het beste uit jezelf halen bij jouw volgende sportieve doel? Laten we dan eens vrijblijvend kennismaken!
Reactie plaatsen