De 1e editie van het Long Course Weekend in Beesel. Nog maar één nachtje slapen...
16 mei 2019 
4 min. leestijd

De 1e editie van het Long Course Weekend in Beesel. Nog maar één nachtje slapen...

De 1e editie van het Long Course Weekend in Beesel. Nog maar één nachtje slapen…

Na een korte, maar intensieve periode van gerichte training staat komend weekend het eerste serieuze werk van dit seizoen op het programma. Het Long Course Weekend Holland – Beesel.

Nadat ik er een aantal maandjes even ‘tussenuit’ ben geweest om te wennen aan, maar vooral ook te genieten met Anne en Sjoerd, onze twee lieve adoptiekids uit Hongarije, is het hoog tijd om ook op sportief gebied de draad weer op te pakken.

Voor mij een eerste goede test richting het eerste hoofddoel van dit jaar, de IRONMAN 5150 tijdens het Multisportfestival Maastricht-Limburg. Een eerste hoofddoel want in het najaar zal er mogelijk nog eentje volgen. Welke, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Misschien wel de halve triathlon tijdens de Challenge Almere in september of het Long Course Weekend Mallorca eind oktober. De marathon van Eindhoven staat in elk geval wel al vast. Daar wil ik revanche voor mijn slechte race van 2017.

Zowel het onderdeel zwemmen als fietsen gaat op dit moment alweer bijna als vanouds. Het lichaam herkent snel. Omdat ik op mijn leeftijd toch wat meer blessure gevoeliger wordt, ben ik echter wat voorzichtiger met de opbouw van het hardlopen.

Hoe graag ook gewild, en alhoewel verdeeld over drie dagen, een hele komt nog wat te vroeg. De halve afstand lijkt op dit moment dan ook in Beesel het meest verstandig.

Maar wat is dat Long Course Weekend nu eigenlijk?

No stress event

“Het Long Course Weekend is een uniek sportfestival met een onverslaanbare atmosfeer”, zo valt op de website te lezen. “Gedurende drie dagen kunnen atleten kiezen uit drie disciplines (swim, bike, run) welke af te leggen zijn in verschillende afstanden, zodat iedereen deel kan nemen aan een sportweekend op maat.

Voor de échte die-hards is er de Long Course optie: de langste afstand in iedere discipline. Iedere atleet die dit parcours volbrengt krijgt een vierde medaille bovenop de medaille die je per discipline ontvangt.”

Racedirecteur Rob Frambach voegt daar nog aan toe: “Het is een zogenaamd ‘no-stress’ event. In principe zijn het drie aparte wedstrijden met elk eigen regels. Het zwemmen valt onder de regels van KNZB, het fietsen onder die van de NTFU en het hardlopen onder die van de Atletiekunie.”

Drie aparte wedstrijden dus, elk op een eigen dag. De vrijdagavond staat geheel in het teken van het open water zwemmen. De zaterdag is de dag van de fietser en op zondag komt de hardloper volledig aan zijn trekken.

Geen triathlon

Het Long Course Weekend begon in Wales, Verenigd Koninkrijk, in 2010. Midden in het Pembrokeshire National Park vertrokken ruim 1000 atleten, waarvan er 34 voor de full LCW kozen. Slechts 13 hiervan wisten de finish te bereiken, waardoor een nieuwe legende ontstond; is een IRONMAN afstand verspreidt over 3 dagen zwaarder? Het antwoord bleek ja te zijn! Al moet het wel duidelijk zijn dat LCW geen triatlon is.

Toch is het ook voor triatleten heel aantrekkelijk om aan dit soort formats deel te nemen en dan niet alleen maar voor die mooie 4e medaille!

Tuurlijk, als je midden in je voorbereiding voor bijvoorbeeld de midden of lange afstand zit, heb je eigenlijk elk weekend wel minimaal één lange duurtraining in het water, eentje op de fiets en nog een laatste al lopend op het programma staan. En vaak verdeel je die dan ook over twee a drie dagen.

Maar heb je tijdens zo’n training dan ook de wedstrijdspanning, de stress en adrenaline of de sfeer van supporters rondom? En ook al zou je in je eentje de wedstrijd simuleren, ga je in je training dan echt wel zo hard als je zou kunnen? Meestal niet.

Daarnaast is deelname aan een wedstrijd als deze ook een ideale gelegenheid om je lichaam nog beter te leren kennen. Met name hoe snel je hersteld na een flinke inspanning en je jezelf, ook mentaal, weer kunt opladen voor een volgende. Zeker als de tijd om te rusten tussen beide zeer beperkt is.

Maas nog fris

Komend weekend dus de eerste editie van het LCW in Nederland, in het Noord-Limburgse Beesel.

Mijn programma ziet er dan als volgt uit:

  • Vrijdag: 1,9 kilometer open water zwemmen (start om 18:00 uur)
  • Zaterdag: 90 kilometer tijdrijden (start om 8:45 uur)
  • Zondag: halve marathon (start om 11:15 uur)

Het weer lijkt goed te worden, de Maas is met krap 15 graden misschien nog wat aan de frisse kant maar ik heb er in elk geval enorm veel zin in. Het voelt goed om weer lekker in training te zijn en te genieten van al het moois dat onze triathlonsport te bieden heeft.

Uiteraard zal ik jullie daags na de wedstrijd weer verblijden met een mooi wedstrijdverslag.

Meer info over het Long Cours Weekend Holland – Beesel vindt hier!

Long Course Weekend Holland - Beesel

 


Overige wedstrijden in 2019:


Ben jij ook in training voor jouw volgende triathlon en kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Ben jij op zoek naar een goed trainingsschema dat is afgestemd op jouw persoonlijke doel, je niveau én beschikbare tijd om te trainen? Ik kan je daarbij helpen. Weten hoe? Neem snel contact met me op!

Over de schrijver
Ik ben Boudewijn Leunissen, sport- en leefstijlcoach en tevens de trotse eigenaar van de labels De SportCoach, Triathloncoach.nl en TRTHLN. Naast het begeleiden van duur- en breedtesporters van alle leeftijden en niveaus ben ik zelf ook nog steeds hobbymatig actief in een van de uitdagendste duursporten van Nederland: de triathlon. Ik ben 45 jaar oud, gelukkig getrouwd met Romy en pappa van Anne en Sjoerd, twee hele lieve adoptiekindjes uit Hongarije. Samen wonen we in het mooiste en meest zuidelijkste dorpje van Nederland, Eijsden. Als coach is het mijn missie om zowel de fanatieke als recreatieve duursporter duurzaam te begeleiden bij het behalen van zijn sportief doel, hem ondanks een druk (sociaal) leven optimaal plezier te laten beleven aan het beoefenen van zijn sport en daarbij ook nog gezondheidswinst te laten behalen. Kortom..., een fittere, gezondere en blije wereld! Mijn kernwaarden zijn betrouwbaar, realistisch en geduldig. Dat is waar ik als online sport- en leefstijlcoach voor sta en dat is dan ook wat je van mij terug mag verwachten. Wil jij ook het beste uit jezelf halen bij jouw volgende sportieve doel? Laten we dan eens vrijblijvend kennismaken in een 30 minuten call!
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down